Малек Гнаоуи

Малек Гнаоуи

фотографија/ захвалност © Rania Hentati

Малек Гнаоуи (Габес, Тунис, 1983) живи и ради у Тунису, Тунис. Дипломирао је на L’Ecole d’Art et de Décoration у Тунису, где се и обучавао у Центру за керамику Sidi Kacem Јlizi.
Уметник се у свом раду бави питањима стања у друштву и концептом људске жртве. Бави се видео-радом, керамиком, графиком, инсталацијом, звуком и перформансом, а његов приступ према материјалности омогућава му да развија алтернативне праксе у оквиру којих се свакодневни материјали комбинују са традиционалним техникама. Разиграна оштрина која карактерише његове радове не само да преиспитује материјалност као полазиште, већ се бави и ширим друштвеним и политичким контекстима. Његову уметничку праксу карактерише бављење телом, елементима, честицама и масама. Захваљујући физичком ангажовању у производњи уметности, појављује се и њен перформативни аспект. Гнаоуи се бави различитим медијима и техникама, што га доводи до преиспитивања концепта спиритуалног – критичког испитивања призора популарне културе и традиционалне праксе. Његово истраживање, у процесу ткања колективних сећања, сеже од древних цивилизација све до данашњих дана.
Своје амбициозне пројекте је у последње време излагао у склопу различитих простора и манифестација, као што су: КАНАЛ – Центар Помпиду, Брисел; Бијенале у Шарџи; Dom Museum, Беч; Бијенале Dream City (Град снова), Тунис; Shubbak Festival, Лондон; Јаоу, Тунис и Институт исламске културе, Париз.
Радови Малека Гнаоуија део су бројних престижних уметничких збирки, као што су
Fondation H, Антанаративо, Мадагаскар; Музеј Викторије и Алберта, Лондон; Британски музеј, Лондон; Музеј савремене афричке уметности Ал Мадан, Маракеш и Фондација „Камел Лазар”, Тунис.