О САЛОНУ

Октобарски салон је репрезентативна међународна манифестација из области визуелних уметности, чији је оснивач и покровитељ Град Београд.

Октобарски салон ликовних и примењених уметности Србије је 1960. године основао Народни одбор града Београда као годишњу смотру значајних остварења уметника СР Србије, која је сваке године отварана 20. октобра у част Дана ослобођења Београда.

Током своје историје Салон је мењао концепцију и облике организовања.

Године 2004, на иницијативу дугогодишњег организатора, Кутурног центра Београда, а одлуком Оснивача, добио је међународни карактер и постао једна од значајних референтних тачака за српску али и регионалну уметничку сцену.

Циљ манифестације је представљање најзначајнијих нових остварења и уметнички дијалог домаћих и иностраних аутора у области визуелних уметности.

Октобарски салон има Одбор који именује Град Београд, а чије су обавезе регулисане Правилником о манифестацији.

У оквиру изложбе међународни жири додељује новчану Награду Октобарског салона.

Од 2007. године, Културни центар Београда додељује посебну награду која подразумева организацију самосталне изложбе награђеног аутора/ауторке/групе у неком од својих галеријских простора.

Од 2004. године кустоси Салона били су: Анда Ротенберг, Дарка Радосављевић и Небојша Вилић, Рене Блок и Барбара Хајнрих, Лоранд Хеђи, Бојана Пејић, Бранислава Анђелковић, Јоан Пусет и Селиа Прадо, Аленка Грегорич и Галит Еилат, Бранислав Димитријевић и Мика Ханула, кустоска група Ред Мин(е)д, Николаус Шафхаузен и Ванеса Милер, Дејвид Елиот, Гунар и Данијеле Кваран, Иларија Марота и Андреа Бачин..

Године 2014, одлуком Града Београда, Октобарски салон постаје бијенална манифестација.

Културни центар Београда, основан 1957. године као мултидисциплинарна установа културе, у својој дугој и богатој историји не одустаје од првобитне мисије – да промовише највише уметничке, културне и друштвене вредности и подржава високе стваралачке домете, истраживање и експеримент на домаћој и међународној сцени.

У јединственом комплексу вишенаменских простора, укупне површине oд око 2000 м², у тространо оријентисаном здању Дома штампе, типичном представнику српске архитектуре 50-их година прошлог века (пројектант арх. Ратомир Богојевић), а често и на просторима око и изван Центра, свакога дана се преплићу изложбе савремене уметности, филмске пројекције, концерти, књижевни програми, предавања, радионице, трибине, конференције, хепенинзи…

Центар је зачетник, организатор и партнер многих домаћих и међународних пројеката и институција који значајно обележавају савремену сцену Београда и Србије: Октобарски салон, Фестивал једног писца, Светски дан(и) поезије, -Београдска интернационална недеља архитектуре – БИНА, Дани оргуља, Чембало, жива уметност, Међународни студентски бијенале уметности књиге, (Графички) Дизајнер: Аутор или универзални војник, Фестивал ауторског филма, Слободна зона, Међународни филмски фестивал ФЕСТ, фестивали националних кинематографија, Ноћ музеја и др.

www.kcb.org.rs

Културни центар Београда
Кнез Михаилова 6/I
11000 Београд, Србија

Чланови Одбора Октобарског салона:

Гордана Гонцић, председница
Даница Јововић Продановић
Јелена Медаковић
Александар Илић
Вук Видор

Званична адреса Октобарског салона
oktobarskisalon@kcb.rs

Зорана Ђаковић Миннити, уметничка директорка 59. Октобарског салона
zorana.djakovici@kcb.rs

Александар Илић, в. д. директора Културног центра Београда
aleksandar.ilic@kcb.rs

Јасмина Петковић, Продуценткиња
jasmina.petkovic@kcb.rs

Катарином Костандиновић, асистенткиња уметничке директорке
katarina.kostandinovic@kcb.rs

Мирјана Боба Стојадиновић, Односи с јавношћу, координаторка за комуникације и медије
mirjana.stojadinovic@kcb.rs