Мвана

Мвана

фотографија/ захвалност © Daniela Almeida

Мвана је анголска визуелна уметница која се бави фотографијом и инсталацијом. У свом фотографском раду, Мвана бележи различите димензије индивидуалног бића. Мвана слика савремени живот са интензитетом који омогућава супротни поглед.
У свом раду, бави се и феминистичким преиспитивањем друштвених улога, искустава и личних прича. Своје погледе махом изражава кроз документарну фотографију и портрет.
Њена прва самостална изложба, под називом Pinturas de Luz, одржана је у Бенгуели 2016. године. Међу скорашњим изложбама, издвајају се Corpus Delicti (Resistance Corps) (Corpus Delicti [Трупе отпора]), рађена у оквиру конкурса „Olhares Cruzados” Португалског културног центра Camões, Луандa (2021), где је такође била и јадна од троје финалиста; TANGO – Sur la (Dés – ) Intégration des Temps, Киншаса (2021); Women who Score (Жене које погађају), Луанда (2019); Mátria, Бенгуела (2017) и Artes no Cacimbo, Лобито (2014). У последње време, Мвана је сарађивала на пројекту уметничке реституције у Африци чији је наручилац Гете институт у Анголи, у сарадњи са Хумболт форумом. Мвана тренутно живи и ради у португалском граду Порту.