Јелена Савић

Јелена Савић

Љубазношћу уметнице

Јелена Савић, артивисткиња ромског порекла рођена у Београду, тренутно је на докторским студијама дигиталне хуманистике при Центру за родна истраживања Универзитета у Упсали. Завршила је мастер студије филозофије на Централноевропском универзитету у Будимпешти, као и основне студије андрагогије на Филозофском факултету у Београду.
Њен уметнички рад обухвата поезију, перформанс, дигиталну илустрацију и стрип, а под утицајем феминистичке и критичке теорије, теорије светског система колонијалности/модерности, афропесимизма, студија белине и критичке теорије расе, преиспитује гаџованску супремацију и канонске приказе ромског субјективитета.
Године 2024, извела је перформанс Double Nobodies и осмислила визуелни идентитет за изложбу Unveiling Memories (Откривање сећања) у Фондацији Каи Дикхас у Берлину. Њена визуелна решења и стрипови могу се наћи и у Consent Not to Be an Individual Entity (Пристанак није индивидуални ентитет) у Hammarkullen Konsthall у Гетеборгу. Године 2022, са својом поезијом учествовала је на манифестацији Kafana Lab у Зеленом салону Volksbühne театра, и извела Draw a Roma Woman: The Politics of Emotion Under the European Gadjo Supremacy (Нацртај Ромкињу: Политика емоција у европској гаџованској супремацији) у културном центру ACUD MACHT NEU. Песме су јој штампане у пролећном броју часописа Packingtown Review 2023. године, као и у антологији Cat Painters: An Anthology of Contemporary Serbian Poetry (2016). Њену рану збирку песама, Експлозивне трунчице (2004), објавила је Матица српска. Своју поезију дели и на веб-платформи usernamekaspoetry.wordpress.com.