Пројекција видео-рада Миле Турајлић
„Non-Aligned Newsreels: Fragments #3 – New Voices from the Summit”

2022, видео инсталација
Kлуб РТС, Светогорска 1 (Зграда Радио Београда), 18.00

 

Током протеклих седам година, филмска ауторка и визуелна уметница рођена у Југославији Мила Турајлић радила је на истраживачком пројекту реактивирања архивских снимака које су сниматељи југословенских Филмских новости снимали за несврстане земље и ослободилачке покрете. Током низа колаборативних радионица које је подржала Уметничка фондација Шарџа (Sharjah), свеже дигитализовани и рестаурирани материјали Филмских новости суочавају се са перспективама и интерпретацијама садашњице. Филмски журнал Несврстаних: Фрагменти #3 – Нови гласови на Самиту (2022), видео-инсталација која је продукована на позив 59. Октобарског салона – Београдског бијенала, представља наставак процеса рада којим редитељка истражује поступак надградње немих архивских слика интимним наративима и живљеним субјективним искуствима. У овом раду, радионица се реализује преко јавног позива „деци Несврстаних“ која живе у Београду, а која на тај начин отеловљују несврстане сусрете на најинтимнијем нивоу, и носе њихово наслеђе у егзистенцијалном смислу. У дијалогу са архивским снимцима различите генерације евоцирају успомене на интернационализам, али и испитују њихову инвентивну снагу као одговор на геополитичку садашњост.

Сајт пројекта: https://www.nonalignednewsreels.com/

••
Мила Турајлић је редитељка документарних филмова рођена у Београду, Југославији.
Њен претходни документарни филм, Друга страна свега премијерно је приказан на фестивалу у Торонту 2017. године, а освојио је 32 награде, укључујући престижну награду ИДФА за Најбољи документарни филм.
Милин дебитантски документарни филм инема Kомунисто, премијерно је приказан на ИДФА-и и на Филмском фестивалу Трибека, а потом је освојио 16 награда, укључујући Златну Хуго на Међународном филмском фестивалу у Чикагу 2011. године, и награду ФОЦАЛ за креативну употребу архивских снимака.
Од 2015. године Мила води уметничко-истраживачки пројекат Non-Aligned Newsreels који у сарадњи са Филмским новостима ради на дигитализацији и реактивацији архивских материјала које су сниматељи ове установе правили у несврстаним земљама. У склопу пројеката настали су видео радови излагани на Берлинском Бијеналу 2022. године као и низ радионица са уметницима из несврстаних земаља које су развијане у склопу престижног програма Cph:Lab. 2018. године МоМА јој је у Њујорку наручила да креира серију видео инсталација заснованих на архиви за њихову врло значајну изложбу о југословенској модернистичкој архитектури.
Алумни је Archidoc-a, Documentary Campus, IDFAcademy и EURODOC-a. Мила је добитница стипендије престижног документарног фонда Chicken&Egg 2020. године. Исте године када је позвана да се придружи Огранку за документарни филм америчке Академије филмске уметности и науке (Academy of Motion Picture Arts and Sciences).