ЧЕТВРТАК, 17. НОВЕМБАР, 2022.
18.00
Народни музеј Србије, други спрат, сала 2.13

На другом спрату Народног музеја Србије, у оквиру сталне поставке Европске уметности од 14. до 20. века (сала 2.13), постављена je слика француског уметника Ерика Корна под називом Талас, нека ме живот носи (уље на платну, 183 x 224 cm, 2020–2021). Ова интервенција одвија се у оквиру 59. Октобарског салона (Београдског бијенала).

Позивамо вас да нам се придружите промишљању уметничког дијалога између радова из колекције Народног музеја и рада уметника Ерика Корна о везама, сличностима и разликама у схватању егзила и уточишта некада и данас.
Кроз измењен део сталне поставке Европске уметности у оквиру сарадње између Народног музеја и 59. Октобарског салона води и о овим темама говори Драгана Ковачић, музејска саветница.

▶︎ Ерик Корн је уметник и кустос, оснивач центра за савремену уметност Le Plateau у Паризу. Кустос је бројних међународних изложби и редовни је сарадник музејске збирке Берардо у Лисабону од њеног отварања у оквиру које је као кустос приредио бројне међународне изложбе, попут Vieira da Silva retrospective, Quel Amour!?, Charlotte Salomon, Leben oderTheater, као и инаугурационе изложбе O Esplendor између осталих. Његова уметничка дела налазе се у бројним јавним и приватним колекцијама у Француској и иностранству. Заступа га Галерија Patricia Dorfmann у Паризу.