Удружена акција Дебатног програма УЛУС-а, заједнице станара насеља Стјепан Филиповић и колектива Културног центра Београда који припрема 59. Октобарски салон

4-6. јул 2022.

Стјепана Филиповића 45 (бивша зграда Саобраћајног института ЦИП)

Иако је жеља дела колектива који ради на осмишљавању и реализацији 59. Октобарског салона била да цео процес рада буде транспарентан и с времена на врема представљан јавности, у томе до сада, нажалост, нисмо успели. Најављујући удружену акцију „Шта све можемо заједно?“, која је први делимично јавни догађај, желимо да напишемо и нешто о радном процесу који се до сада одвијао.

Удружена акција „Шта све можемо заједно?“ представља заједнички рад и сарадњу између уметника, представника струковног удружења, станара једног насеља и запослених у јавној институцији културе. Акцији су претходили радни и истраживачки процеси које су представници УЛУС-а и Дебатног програма, а с друге стране, станара насеља Стјепан Филиповић водили већ дуже време уназад, а у које се Културни центар Београда укључио након што је договорио сарадњу са УЛУС-ом.

Наиме, крајем прошле године, одмах након што нам је упућен позив да курирамо овогодишње издање Салона, позвали смо представнике три удружења УЛУС, AICA и НКСС, за које сматрамо да су важни и релевантни актери на домаћој сцени и неопходи да се укључе не само у ово издање Салона, већ и у будуће процесе рада и промишљања манифестација сличног карактера. Са сваким од наведених удружења током последњих неколико месеци разговарали смо о могућим сарадњама које би биле удружене акције/програми/уметнички процеси који ће се дешавати током трајања нашег кустоског мандата у оквиру 59. Октобарског салона, али бити и нека врста препоруке за будућа издања Салона.

„Шта све можемо заједно?“ постављена као упитна реченица сугерише на важност процеса рада односно неопходност да разумемо и пронађемо најбољи начин како можемо да сарађујемо али истовремено и да је сарадња једини исправни приступ.
Више о удруженој акцији прочитајте овде.

Позивамо јавност и све заинтересоване да дођу у среду, 6. јула у периоду од 17 до 20 сати у насеље Стјепан Филиповић, код напуштене зграде ЦИП-а, у којој ће бити приређена презентација досадашњег удруженог рада, као и изложба посвећана насељу кроз коју ће водити станари. Ово ће бити прилика да се разговара и о будућој намени самог објекта.

Захваљујемо се Граду Београду – Секретаријату за културу, Републичкој дирекцији за имовину, Београдском чвору, а пре свега Инфраструктури железнице Србије која је тренутно надлежна за овај обекат и која нам је уступила кључеве.