Преузимањем уметничке инсталације „У периоду кризе, јаче се гризе почиње радни процес са члановима Шок задруге у оквиру 59. Октобарског салона. Наиме, на затварању изложбе „РеКАПИТУЛАЦИЈА: Непослушни објекти/субјекти 1992–2022.” у Музеју савремене уметности Војводине 2. августа 2022. године део колектива КЦБ-а, који је ове године у позицији и аутора и организатора 59. Октобарског салона, преузеће црвени тепих, радна одела, прахере и конструкцију за трешење које ће бити део овогодишње изложбе. Црвени тепих ће бити постављен у Културном центру Београда веома брзо након преузимања и тако већ од августа „пратити” рад институције. Ово је уједно и најава сарадње и учешћа Шок задруге на 59. Октобарском салону, која током свог вишедеценијског деловања испитује и прекраја задате институционалне и дисциплинарне оквире, формулишући нове, „дивље”, неконвенционалне моделе рада.

Културни центар Београда је покушао да од почетка рада на 59. Октобарском салону односно од 10. децембра прошле године када је најављено да ће ова институција бити и аутор манифестације, иницира радне, истраживачке и уметничке, али и препозна већ постојеће, релевантне процесе за преиспитивање саме менифестације и будућих модела рада. Ово је наравно само део избора на основу професионалног искуства самог колектива и увида који има, како на домаћем тако и међународном плану, кроз досадашњи рад не само на Салону, већ и редовним програмима.

У бившој згради ЦИП-а 6. јула ове године у сарадњи са Дебатним програмом УЛУС-а и станарима насеља Стјепан Филиповић приређена једнодневна изложба о историјату насеља и месној заједници. Након овог првог јавног догађаја уређеног у намери да се скрене пажња јавности на важност локалног контекста у промишљању једне изложбе, током другог догађаја акценат је на преиспитивању – што је још један од оквира рада у промишљању овогодишњег Салона.

Наиме, Културни центар Београда је у процесу преиспитивања манифестације и тражења другачијих модела за њено функционисање и даље постојање позвао Шок задругу да у том процесу учествује и „протресе” слојеве који често остају невидљиви.

Више о перформансу Шок задруге и затварању изложбе „РеКАПИТУЛАЦИЈА: Непослушни објекти/субјекти 1992–2022.” у Музеју савремене уметности Војводине у Новом Саду видите на линку.