Саџија Седики и Рахрау Омарзад

Саџија Седики и Рахрау Омарзад

Петак, 21. октобар, 2022
Дворана Културног центра Београда, биоскопска сала, Коларчева 6
18.00Политичко насиље над женама у Авганистану и Нови сценарио
Предавања, пројекције видео-радова и разговор са публиком
Саџија Седики, уметница и Рахрау Омарзад, професор на Факултету ликовних уметности у Кабулу и оснивач Центра за савремену уметност у Авганистану CCAA и Женског уметничког центра
Саџија Седики, From Red to Black to White, 10′
Рахрау Омарзад, Changing Color, 5′, Gaming and Losing, 5′

Видео радови Рахрауа Омарзада излагани су до сада широм света у оквиру различитих уметничких манифестација и институција, укључујући Documenta 13 у Каселу и Tate музеја у Лондону, 9. међународног бијенала у Истанбулу, као и у Мајамију. Његов рад налази се у сталној колекцији Asia Society Museum у Њујорку. Његова уметност егзистира на пресеку политике, рата и личних животних искустава. Омарзад кроз своју уметничку праксу изражава негодовање против рата као политичке творевине. Због своје улоге у протестима против владе и руске агресије у Авганистану и активистичке уметничке праксе био је привођен више пута.

Саџија Седики радила је у Центру за савремену уметност Авганистана и у оквиру Студија савремене уметности Факултета ликовних уметности. Положај жене у породици и унутар четири зида зависи од тога које ће дете подарити, дечака или девојчицу. Изван четири зида, у заједници се именује по оцу, брату или мужу, назива се братовљевом сестром, очевом ћерком или супруговом женом. Срамота је појединачно помињати женско име. Саџија Седики се фокусира на погледе традиционалног патријархалног друштва на женски идентитет и положај.