МИЛИЦА ТОМИЋ

МИЛИЦА ТОМИЋ

уз учешће Јелене Весић, Жиге Тестена, Kuehn Malvezzi Architects и радове Абделрахмана Албашира, Амела Бешлагића, Олге Јеврић, Ануше Кехар, Стевана Лабудовића, Милице Лопичић, Филипа Сатлера и Бранимира Стојановића

Милица Томић је рођена у Београду, у Југославији. Њен рад уводи и отвара различита поља и методе савремене уметничке праксе. Она поставља питања у вези са политичким и економским насиљем, друштвеном амнезијом, и покушава да разуме спрегу нераскидивог односа између интимности и политике. Милица Томић је једна од оснивачица нове југословенске уметничко теоријске групе, „Група Споменик“ (2002-2014); оснивачица анти-дисциплинарног пројекта Четири лица Омарске (2009-); иницијаторка независног излагачког простора „ Annenstrasse 53,“ у Грацу, Аустрија (2022-). Томић је професорка и директорка Института за Савремену уметност у Грацу (2014-).

Амел Бешлагић рођен је у Приједору (БиХ). Након што је дипломирао архитектуру на Техничком универзитету Јилдиз у Истанбулу (Турска), преселио се у Грац (Аустрија) где је започео мастер студије архитектуре на Технолошком универзитету у Грацу. Тренутно ради на мастер тези „Аутопут Приједор Бања-Лука“, под менторством проф. маг. Милице Томић, на Институту за савремену уметност, где је запослен и као студент асистент. Поред архитектуре, страствено се бави фотографијом.

Ануше Кехар је архитектонска дизајнерка/истраживачица, тренутно докторандкиња на Факултету за архитектуру и планирање Техничког Универзитета у Бечу. Као студенткиња мастер студија архитектуре била је ангажована на пројекту „Сан Суси. Четири лица Омарске”, који је водила Милица Томић. Од тада, Ануше је са Џаном Ајановић, Филипом Затлером и Милицом Томић суосновала Sans Souci Collective. Колектив наставља да се шири и сви заједно воде Annenstrasse 53, независни изложбени простор у Грацу, Аустрија.

Абделрахман Елбашир је рођен у Ал Дамазину у Судану. Основне студије архитектуре завршио је на Универзитету у Картуму. Тренутно је на мастер студијама на Техничком универзитету у Грацу и Politecnico ди Милано. Живи у Грацу и ради на својој мастер тези на тему суданског биоскопа; „Одложено дејство: ретроспективна археологија суданског биоскопа“, под менторством проф. Милице Томић са Института за савремену уметност ТУ Грац.

Philipp Sattler (b. 1990, Wolfsberg, Austria) is a researcher, artist, educator and writer. His work concerns the material and conceptual conditions, spatial manifestations and performative interactions of agriculture, policy and property within and as fascisms. He currently works on the past and present history of National Socialism and the Austro-Hungarian Empire in Austria. In his practice, he experiments with installations, lecture performances, film and video making, and forms of (poetic) writing. He is a founding member of Sans Souci Collective and Das Gesellschaftliche Ding, who operate and curate the exhibiting space Annenstrasse 53, in Graz, Austria. Philipp Sattler works between London and Graz and lives in the Austrian countryside.