Oktobarski Salon

Oktobarski salon je međunarodna izložba savremene umetnosti, koja se realizuje svake godine u periodu između septembra i decembra, traje šest nedelja, nema stalni izložbeni prostor, već se svake godine bira novi u zavisnosti od raspoloživosti i koncepta umetničkog direktora/kustosa. Oktobarski salon je osnovao Grad Beograd 1960. godine kao izložbu najboljih ostvarenja iz oblasti likovnih umetnosti (od 1967. i primenjenih umetnosti), a tada po ugledu na izložbe Pariskih salona.

 

Tokom svoje istorije Salon je menjao koncepciju i oblike organizovanja, a 2004. dobio je međunarodni karakter i postao jedna od značajnih referentnih tačaka za srpsku ali i regionalnu umetničku scenu. Odbor Oktobarskog salona, koga imenije Grad Beograd, odlučuje o koncepciji manifestacije, umetničkoj(om) direktorki(u)/kustoskinji(su) kao i o članovima međunarodnog žirija, koji dodeljuje nagradu Oktobarskog salona.

 

Oktobarski salon ima svoja pravila koja su doneta Odlukom o stalnim manifestacijama u oblasti kulture od značaja za Grad Beograd 2007. godine. Cilj mu je predstavljanje i afirmacija najznačajnijih novih ostvarenja domaćih i stranih autora iz oblasti vizuelnih umetnosti i nema status pravnog lica.

 

Dosadašnji kustosi međunarodnih izdanja Salona bili su: Anda Rotenberg, Darka Radosavljević i Nebojša Vilić, Rene Blok, Lorand Heđi, Bojana Pejić, Branislava Anđelković, Joan Puset i Selia Prado, Alenka Gregorič i Galit Eilat, Branislav Dimitrijević i Mika Hanula, kustoska grupa Red Min(e)d i Nikolaus Šafhauzen i Vanesa Džoan Miler.

 

Članovi Odbora Oktobarskog salona:
Božidar Plazinić, predsedik Odbora
Dejan Đorić, član Odbora
Nikola Božović, član Odbora
Đorđe Stanojević, član Odbora
Ivona Jevtić, član Odbora

Organizator
Kulturni centar Beograda
Knez Mihailova 6/I
11000 Beograd, Srbija
www.kcb.org.rs

Osnivač i pokrovitelj
Grad Beograd

 

Podrška
Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije