Ivana Ivković – Linije, redovi, kolone (Spavaonica)

Ivana Ivkovic, Stray

Ambijentalna instalacija promenljiva u trajanju i namenski osmišljena za specifični prostor zgrade Muzeja grada Beograda (Nova bojna Akademija, Dimitrije T.Leko, 1889)

Muzej grada Beograda, Resavska 40b  (prvi sprat)

Petak, 23. septembar od 20 sati

Nedelja, 6. novembar od 19 sati
U periodu između ova dva datuma instalacija će se uz intervenciju umetnice i/ili učesnika iznenadno menjati, bez posebnih najava.

 

Produkcija 56. Oktobarski salon 2016.

„Obnažena ili potpuno naga muška tela, nepomično ležeći na boku, simetrično su raspoređena u kompoziciji 5×5. Scena je statična osim što se na svakih 30 minuta dešava sinhronizovana promena strane tela na kojoj osoba leži (23.09 i 06.11.), što aludira na čin smene vojne straže. Pored nagih tela, u istom poretku postavljeni su ćilimi i palmino drveće kao delovi ambijenta. Linije i redovi muških figura referišu na kolektivnu spavaonicu i zajedničko spavanje (vojna akademija).

Rad se takođe bavi idejom poretka i našom sklonošću za uspostavljanjem i održavanjem istog u svim sferama života: ljubavni, sistemski, politički, personalni, državni, vojni poredak, poredak moći. Prizor se menja funkcionišući i s muškim telima i bez njih, a važan element rada predstavlja upravo dinamika smenjivanja praznine odsustva i gustine fizičkog prisustva. „

Ivana Ivković rođena 1979. u Beogradu, Srbija. Diplomirala je slikarstvo i magistrirala crtež na Fakultetu likovnih umetnosti, Univerziteta umetnosti u Beogradu. Živi i radi u Beogradu.

Više informacija na www.ivanaivkovic.com