Autorski tim

Nikolaus Šafhauzen

direktor Kunsthalle Wien

Vanesa Džoan Miler

šef dramaturgije u Kunsthalle

Rodžer Bundšu

arhitekta postavke

Metaklinika

vizuelni identitet

Nikolaus Šafhauzen (rođen 1965. u Diseldorfu, Nemačka) je direktor Kunsthalle u Beču.
Završio je studije istorije umetnosti na Tehničkom Univerzitetu u Berlinu i Univerzitetu Ludvig Maksimilijan u Minhenu. Pre nego što je započeo karijeru kustosa, Nikolaus Šafhauzen je radio kao umetnik. Tokom stipendijskog boravka 1991. godine u Künstlerhaus Bethanien u Berlinu (međunarodni kulturni centar) osnovao je galeriju pod nazivom Lukas & Hoffmann zajedno sa umetnikom Markusom Šnajderom (Markus Schneider). Galerija se kasnije preselila u Keln.

U periodu od 1995. do 1998. Nikolaus Šafhauzen je radio kao umetnički direktor Künstlerhaus u Štutgartu, a od 1999. do 2005. bio je direktor Frankfurter Kunstverein. Radio je na poziciji kustosa u Nordijskom Institutu za savremenu umetnost u Helsinkiju (NIFCA) od 2003. do 2005. godine, a u narednom periodu od 2005. do 2007. bio je jedan od osnivača i direktora Evropskog Kunsthalle, inicijative za osnivanje nove umetničke institucije u Kelnu. U periodu od 2006. do 2012. vodio je Centar za savremenu umetnost u Roterdamu Witte de With. Nikolaus Šafhauzen je bio kustos Nemačkog Paviljona u okviru 52. i 53. Bijenala u Veneciji (2007. i 2009. godine).

Šafhauzen je bio jedan od kustosa prvog Bijenala u Briselu 2008. kao i jedan od kustosa festivala Media City u Seulu 2010. Bio je kustos Holandske kuće (Dutch House) na izložbi Expo 2010. u Šangaju i različitih izložbi u Stedelijk muzeju u Amsterdamu, Lenbachhaus-u u Minhenu, Nacionalnom muzeju za umetnost, arhitekturu i dizajn u Oslu, Centru za savremenu umetnost (CAC) u Vilnjusu. Šafhauzen je radio kao savetnik za kolekciju FRAC Nord – Pas de Calais u Dunkirku, potom kolekcije DekaBank i Lufthansa AG u Frankfurtu. Predaje na Institutu za visoko umetničko obrazovanje u Gentu (Higher Institute for Fine Arts). Pored velikog iskustva u rukovođenju institucijama i kuriranju izložbi, Šafhauzen je autor i urednik brojnih publikacija o savremenoj umetnosti.

Nikolaus Šafhauzen je strateški direktor Fogo Island Arts – inicijative Kanadske Fondacije Shorefast (shorefast.org) koja razvija rezidencijalne programe na ostrvu Fogo u Njufaundlendu i radi na podsticanju dijaloga između umetnika i stručnjaka iz drugih oblasti u cilju pronalaženja alternativnih rešenja kada je reč o revitalizaciji pomenutog regiona, koji je sklon velikim emigracijama.

Vanesa Džoan Miler je šef dramaturgije u Kunsthalle u Beču. Istoriju umetnosti i film studirala je na Univerzitetu Rur, u Bohumu, gde je 1999. godine i doktorirala.

Od 2000. do 2006. godine bila je kustos u Frankfurtskom društvu umetnika, u Frankfurtu na Majni, a od 2006. do 2007. radila je kao kustos-istraživač na projektu European Kunsthalle, u Kelnu. Taj projekat predstavljao je ispitivanje perspektive institucija savremene umetnosti u teoriji i praksi. Od 2007. do 2011. godine, bila je direktor Društva umetnika za Pokrajinu Rajnu i Vestfaliju, iz Dizeldorfa, nakon čega je 2011/2012 bila predavač na Univerzitetu za umetnost i dizajn u Karlsrueu, na odseku „Dizajn izložbe i praksa kustosa“.

Milerova je bila kustos brojnih izložbi savremene umetnosti, a redovno piše na temu umetnosti i teorije, za razne publikacije, kataloge izložbi i časopise. Član je odbora Međunarodne asocijacije kustosa savremene umetnosti (International Association of Curators of Contemporay Art – IKT). Pored toga, zajedno s Astrid Vedž obavlja funkciju umetničkog direktora European Kunsthalle.

 


Rodžer Bundšu
rođen je 1966. godine u Parizu, odrastao u Bangaloru, u Indiji, i Južnoj Karolini. Osnivač i šef Bundšu arhitekten (Bundschuh Architekten) iz Berlina. Njegovo iskustvo u bavljenju arhitekturom obuhvata rad na svim nivoima, od dizajna proizvoda, uređenja izložbi i arhitekture za stanovanje do urbanističkog planiranja. Angažovan da podučava i predaje u ustanovama kakve su UDK Berkin, TU Berlin i Štadelšule u Frankfurtu na Majni (Städelschule Frankfurt am Main). Trenutno je gostujući profesor na Arhitektonskom institutu u Desau (Dessau Institute of Architecture – DIA). Radovi Rodžera Bundšua i njegovog toma su objavljivani u štampanim medijima širom sveta, kao što su „Arkitekčural dajdžest“ (Architectural Digest), „Volpejper“ (Wallpaper), „Frankfurter algemajne cajtung“ (Frankfurter Allgemeine Zeitung – FAZ), „Noje ciriher cajtung“ (Neue Züricher Zeitung – NZZ), „Mark magazin“ (Mark Magazine), „Ark plas“ (Arch+), „Nju Jork tajms“ (New York Times), „Špigel“ (Der Spiegel) i mnogi drugi.

 

 

 

 

METAKLINIKA je nezavisni dizajn studio iz Beograda, osnovan 2008. godine, aktivan u polju kreativnih usluga, inicijativa i produkcije. Studio je nastao na samom početku globalne ekonomske krize i kao takav se specijalizovao za rad u neobičnim produkcijskim okvirima. Studio neguje prepoznatljiv vizuelni jezik i pristup koji prevazilazi ustaljenu komunikaciju marketinških agencija. Osnivači studija su Nenad Trifunović i Lazar Bodroža. Danas, Metaklinika u svom sastavu ima devet stalno posvećenih kreativaca i široku mrežu saradnika u celom regionu.