Nagrade

Oktobarski salon nastavlja svoju tradiciju dodeljivanja nagrada najboljim radovima. Dodeljene su tri ravnopravne nagrade, svaka u iznosu od 2500 eura. Internacionalni žiri na čelu sa gospođom Darkom Radosavljević je izvršio selekciju tri najbolja rada na ovogodišnjem Salonu i saopštio svoju odluku 29. septembra na svečanom otvaranju Oktobarskog salona ispred muzeja 25. maj, Botićeva 6. Nagrade su dobili: Čang Sang Mjang– Gutanje senke i Kim Hjan Su – Usnulli dečak, dele jednu nagradu, a druge dve isto tako ravnopravne nagrade su dobili Jirži Černicki – Jastučići za igle i grupa Škart – Moje kuvarice.

Obrazloženje žirija:

Svi članovi žirija su se složili da je ovogodišnji salon pod nazivom Mikronarativi, opravdao svoj naslov i ponudio jednu svežu izložbu prepunu emocija. Bogatstvo različitosti kao i mnoštvo inovativnih i savremenih radova, donekle je otežavalo donošenje finalne odluke. Ipak, sve odluke su donešene jednoglasno.

Žiri dodeljuje tri ravnopravne nagrade u novčanom iznosu od 2 500 evra.

Izuzetno kvalitetno predstavljanje Azijske scene, dovelo je žiri u dilemu, pa je odluka da jednu od nagrada dele dva fascinantna dela različitog senzibiliteta i poruke.

1. rad Čan Sang Mjanga – Gutanje senke

2. rad Kim Hjan Sua – Usnuli dečak

Druga ravnopravna nagrada se dodeljuje radu Jiržija Černickog za rad iz serije Jastučići za igle – Dnevni vudu, koji profinjenim senzibilitetom u potpunosti odgovara temi mikronarativi.

Iako je konkurencija i domaćih umetnika u okviru ove internacionalne postavke bila izuzetno jaka i više lokalnih umetnika se našlo u najužem izboru, odluka žirija je da treća, takože ravnopravna nagrada, pripada radu Moje kuvarice grupe Škart. Škart je napravio još jedan iskorak, uključujući u realizaciju rada građane koji su emotivno i direktno reagovali na našu stvarnost.

 

Po prvi put je dodeljena nagrada Kulturnog centra Beograda. Žiri u sastavu Svetlana Petrović, predsednik žirija i urednik likovne redakcije KCB-a, Aleksandra Estela Bjelica Mladenović, kustos, Branimir Karanović, umetnički direktor Artget  galerije Kulturnog centra Beograda za nastupajuću godinu, izabrao je najbolji rad. Nagradu je dobio rad Karle Mati.Nagrada je u vidu samostalne izložbe koja će se realizovati u nekom od galerijskih prostora KCB-a najkasnije do 2009. godine.

Obrazloženje žirija:

Sledeći ideju 48. Oktobarskog salona o mikronaracijama koja predstavlja poetsku skromnost, novu žensku senzibilnost, neposredne male realnosti, akcentovanu intimnost, žiri se odlučio da dodeli nagradu ovoj italijanskoj umetnici jer odgovara i koncepciji rada likovnog programa Kulturnog centra Beograda. Nagrada se sastoji iz organizacije samostalne izložbe u jednoj od galerija Centra (Likovnoj ili Artget) uspostavljajući na taj način neposrednu saradnju između Centra kao organizatora Salona i umetnika predstavljenih na Salonu.

I ove godine je dodeljena  nagrada Muzeja primenjene umetnosti u vidu samostalne izložbe. Žiri u sastavu Marija Bojić, Bojana Popović i Slobodan Jovanović je izabrao najbolji rad a rezultati konkursa su saopšteni na otvaranju Oktobarskog salona. Otkupnu nagradu je dobila grupa Škart za rad Moje kuvarice.

 

Žiri 48. Oktobarskog salona:

Olivije Kapelen / Francuska

Roberto Lambareli / Italija

Darka Radosavljević / Srbija

Ljiljana Slijepčević / Srbija

Grozdana Šarčević / Srbija