О Колекцији

Културни центар Београда је формирао Колекцију Октобарски салон подстакнут чином белгијског уметника Јана Фабра који је, по завршетку 52. Октобарског салона на којем је излагао, свој рад I am a one man movement (Сам свој покрет) поклонио управо Културном центру Београда. Колекција је састављена од радова уметника афирмисаних у нашој земљи и иностранству који су учествовали на међународним изложбама Октобарског салона од 2004. године и који су даривали по један или више својих радова: Ана Адамовић, Александрија Ајдуковић, Гордана Анђелић Галић, Радош Антонијевић, Антеа Аризановић, Мрђан Бајић, Валерио Берути, Младен Бизумић, Иван Грубанов, Александар Димитријевић, Душица Дражић, Александар Јестровић Јамесдин, Дејан Калуђеровић, Анси Каситони, група КИОСК, Наташа Кокић, Карстен Конрад, Јука Коркеила, Жолт Ковач, Ана Крстић, Горанка Матић, Владимир Миладиновић, Младен Миљановић, Ави Мограби, Владимир Николић, Ахмет Оут, Андреа Палашти, Владимир Перић, Даринка Поп Митић, Милета Продановић, Дубравка Секулић, Балинт Сомбати, Самуил Стојанов, Бранимир Стојановић, Аника Стром, Група Шкарт, Берит Талпсеп, Марко Тадић, Зоран Тодоровић, Драгољуб Раша Тодосијевић, Милица Томић, Милош Томић, Јан Фабр, Флака Халити, Влатка Хорват, Енди Хуперих, Ана Хушман, Владан Царичић, Маја Ракочевић Цвијанов, Адела Јушић и Лана Чмајчанин, Група XYZ.

 
У овом тренутку Колекција броји педесеттроје уметника и шестдесетчетири рада. У колекцији су заступљени различити уметнички медији и технике (слика, скулптура, графика, фотографија, видео, инсталација). Намера је да се позову сви они уметници који су излагали на међународним изложбама ОС да поклоне управо оне радове које су представили на овим изложбама. Од тренутка формирања Колекције посебно се обраћа пажња на нове продукције тако да су неки од радова који су данас део Колекције, а који су у последње две године представљени на изложбама Октобарског салона, заправо настали и продуцирани за потребе ових изложби.

 

Колекција ОС је основана с намером и да се створи репрезентативна збирка уметничких дела која ће документовати фазе савремене визуелне уметности не само у Србији већ и на међународној сцени. Намера је да се колекција увећава не само поклонима уметника већ и откупима јер на тај начин би се и карактер саме колекције (разноврсност и објективна прегледност) обогаћивао. Оснивање Колекције ОС подстакнуто је идејом и да се савремена уметничка пракса представи јавности, не само ревијалним представљањем, већ и успостављањем активног дијалога између уметника и публике. Намера је да Колекција постане, не само пука база података о уметничким „предметима“, већ лабораторија у којој се обрађују и повезују идеје и предмети у једну целину. Она неће бити одложена у депое, њен јавни карактер омогућиће комуникативнији приступ самим уметничким радовима. Колекција је намењена стручној јавности којој би се кроз ауторске изложбе радова из Колекције омогућило приступачније сагледавање свих појава на уметничкој сцени од тренутка када је Октобарски салон постао међународна изложба. Намера је, такође, да се развијањем фундуса Колекције омогући кустосима из Србије и иностранства да кроз ауторске пројекте односно изложбе на нов и/или другачији начин тумаче све појаве и кретања на савременој уметничкој сцени.

 

Од свог формирања (2012) радови из Колекције су били представљени на неколико изложби, осмишљеним као ауторске изложбе нових аквизиција или као део пројекта: Колекција1, Културни центар Београда (октобар 2012), Колекција2, Сарајевска зима (фебруар 2013), Колекција3/У потрази за …, Културни центар Београда (октобар 2013), Пут за Европу/С Принципом или без, Беч (децембар 2013), Пут за Европу/С херојима и сведоцима, Суботица (април-јун 2014).